De transitie naar een circulaire economie “giet oan”, althans dat zou wel moeten…

Ondanks vele inspirerende initiatieven, gaat het nog steeds niet de goede kant op. De noodzaak en voordelen worden gelukkig al door velen gezien, maar de urgentie om efficiënt met (schaarse) grondstoffen om te gaan doet nog steeds onder voor de urgentie van andere maatschappelijke opgaven, zoals woningbouw en de energietransitie (zie ICER-rapportage 2025). 

Op 20 maart was de Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE), dit jaar met de slogan ‘Aan de slag met circulair: It giet oan!’ Het was in Leeuwarden want Friesland neemt het voortouw in de transitie door het gewoon te doen!  

Een mooie diversiteit aan sprekers kwamen langs: Friso Douwstra (gedeputeerde provincie Fryslân) benadrukte dat werken aan circulariteit plezier geeft en een twinkeling in de ogen van zijn collega’s! Toch voelde je ook de frustratie in de zaal van ondernemers die al jaren bezig zijn, maar het Rijk nog niet voldoende zien bewegen.  

Wopke Hoekstra belichtte dat Europa doorpakt met de Clean Industrial Deal, met decarbonisatie als groeimotor voor een schonere en sterkere Europese industrie. We moeten werken aan ons concurrentievermogen en onze grondstoffenafhankelijkheid van andere landen. Gaan de actuele geopolitieke veranderingen dan nu toch voor een versnelling zorgen? Waar de staatssecretaris Chris Jansen zich nog niet durfde uit te spreken voor het doorpakken op de noodzakelijke sturing vanuit het Rijk, gaf hij wel aan te kijken waar bedrijven het moeilijk hebben en deze te gaan helpen. En dat is hoognodig! 

Floris Alkemade benadrukte de kunst om van richting te veranderen. Er is nog nooit zoveel welvaart hier geweest maar het systeem kraakt en de fundamenten zijn het aan het begeven. Er is een brede consensus dat de circulaire economie onvermijdelijk is en bijdraagt aan de aanpak van meerdere problemen: klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, milieuvervuiling en leveringsrisico’s van onze economie. Maar we moeten er niet op gaan zitten wachten en nu onze verantwoordelijkheid nemen.  

De Circular award 2025 ging dit jaar naar John Vernooij (directeur van afvalverwerkingsbedrijf Omrin en voorzitter van de Vereniging Circulair Friesland), pionier van het eerste uur, die meegaf “Laten we niet meer overtuigen maar het gewoon gaan doen!”  Dankzij Lucas de Man werd de broodnodige scherpte in het debat gebracht. Die circulaire economie komt (uiteindelijk) vanzelf, maar zorgen we dat we er samen komen is onze verantwoordelijkheid, sloot hij mee af. 

Hoopgevend is het nieuwe initiatief dat deze dag door Klaske Kruk (Circularities) en Bert van Son (MUD Jeans) de Nederlandse Vereniging Circulaire Economie (NVCE) werd gelanceerd. Nederland verspilt nog te veel, terwijl grondstoffen wereldwijd steeds schaarser worden. Dat moet en kan anders. Daarom heeft Duregy samen met 48 andere ondernemers en organisaties de krachten gebundeld om meer slagkracht te hebben als koplopers die ondanks belemmerende omstandigheden blijven bouwen aan die circulair economie.  

De NVCE organiseert op 17 april om 11:00 een webinar voor potentiële leden van de NVCE. Ons gezamenlijke doel is één krachtige stem voor circulair ondernemen.  

  • Geen dubbele btw meer op hergebruikte producten.  
  • Geen oneerlijke concurrentie van goedkope virgin grondstoffen.  
  • Wél beleid dat circulaire ondernemers ondersteunt in plaats van belemmert.  

Ook interesse om de slagkracht van de nieuwe economie te versterken? Meld je hier aan!  

Help mee met de duurzaamheidstransitie! Deel dit artikel

Verder lezen

Van papier naar praktijk: Reflexief monitoren

Steeds meer bedrijven, overheden en projectontwikkelaars werken aan energietransitie, circulaire economie en CO₂-reductie. Maar er is een groot verschil tussen een duurzaamheidsstrategie op papier en

Uitdagingen energietransitie in 2025

Welke uitdagingen ziet Duregy in 2025 met betrekking tot de energietransitie. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:  Als eerste zien wij veel mogelijkheden

Samen vooruit in de energietransitie 

Kerstboodschap Team Duregy Met de feestdagen voor de deur is het een mooi moment om stil te staan bij alles wat we in Nederland samen

Bezoek aan Regionaal Sorteercentrum Schiphol

Bezoek aan regionaal sorteercentrum Schiphol. Het was inspirerend om te zien hoe je bewuster kunt omgaan met elektronica. Lever oude apparaten in bij de milieustraat, verkoop of doneer apparaten die nog werken, en overweeg reparatie in plaats van weggooien.

Hebben gemeenten energieplanologen nodig?

De energietransitie dwingt ons om ruimtelijke ordening en energie-infrastructuur op een totaal nieuwe manier te benaderen. Met een geschatte ruimtebehoefte van 11.000 voetbalvelden om het

3 jaar RES Regio Midden-Holland – Sept. 2024

De afgelopen drie jaar heb ik (Roland van Houdt) de verantwoordelijkheid mogen dragen voor de Regionale Energiestrategie (RES) in de regio Midden-Holland in de rol

Bedrijf verduurzamen? Daarom Duregy!

De uitdaging Het bedrijfsleven staat voor een flinke uitdaging, als het om verduurzamen gaat. Of je onderneming nu klein of heel groot is, staat ieder

Volg ons